Use arrow keys to navigate

Scroll to discover

The Gables, Bedford

Client

Private

Date of Completion

January 2016

Location

Bedford

Regional LABC Building Excellence Awards 2016, Finalist – National LABC Building Excellence Awards 2016

The Gables, Biddenham

Project Brief

This double fronted 6 bedroom Victorian property dates back to 1880 and was left to fall into disrepair with the site becoming over grown and the house looking very neglected.  Our clients had bought the property and wanted to bring this once proud property back to life as family home for them and their young family.

Project Details

The aim of the design was to create a number of extensions, to replace existing structures, which externally maintained the architectural aesthetic and detailing of the existing house to create a synthesis between the existing and new. The extensions have also been designed to work with the topography of the site with them stepping down towards the large south facing garden at the rear of the house. This helps to maintain a hierarchy of built form on the site and ensure the new extensions do not compete with the existing house.

The relationship between the internal spaces at ground floor has been carefully managed in terms of both the hierarchy of spaces as well as the site’s orientation. This has resulted in the formal living spaces being located at the front of the existing house, moving through to the large open plan living spaces at the rear of the house in the new extensions.  These new internal living spaces reflect the external form which steps down the site’s topography, creating a variety of split level open plan spaces which are interconnected and open out to provide long views across the garden to the swimming pool, summerhouse and tennis court, taking advantage of the properties southern rear aspect.

The finished building has more than exceeded the client’s expectations and a high quality finish has been achieved throughout.

Testimonial

" As we are coming to the end of our project we thought it would be timely to drop you a note to express our thanks to the staff at DCa for the service provided over the past 2 years.

In particular your help at the beginning of the project in drawing up plans and helping us gain planning approval which went much more smoothly than either of us anticipated.

Subsequently the project was handled by Alistair and we would like you to pass on our thanks for his diligence, professionalism and determination to see our project completed on time, on budget and to an extremely high standard.  Alistair approached the project with enthusiasm, creativity and with a desire to see our once dilapidated house become a home we could be truly proud of.  Alistair has at times had to manage the relationship between ourselves and the builder, but has always acted in our best interests and communicated fully at all times. It has been a pleasure working with him.

Should we ever be in need of an architect in the future we will of course be in touch – though my next project will be my retirement one! "

- Client Testimonial


Next up in Renovations projects - Silverbirches, Aspley Heath

Do you have a project in mind? +44(0)1234 241758